Zespół Szkół Ekonomicznych w Tczewie po raz drugi był gospodarzem dwudziestych drugich Okręgowych Eliminacji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Do Zespołu Szkół Ekonomicznych w Tczewie przyjechało 56 uczestników z 29 szkół województw pomorskiego i kujawsko-pomorskiego, by wziąć udział w Okręgowych Eliminacjach Olimpiady Wiedzy „O Żywieniu i Żywności”. Tym razem uczniowie musieli wykazać się wiedzą z zakresu owoców i warzyw, ich przetwórstwa i roli w żywieniu odpowiadając na pytania podczas 90-minutowego testu. A przystąpili do niego uczniowie…
Dość obszerną wiedzą musieli wykazać się uczniowie tych eliminacji. Umiejętności sporządzania potraw, napojów, wiedzy z organizacji żywienia i usług gastronomicznych oraz obsługi konsumenta – były też przedmiotem zmagań młodych osób.
Najlepsi uczestnicy tego etapu przejdą do kolejnego.
Oprócz podstawowych punktów konkursowych zaplanowano również pokaz potraw i produktów regionalnych pt. „ O jeściu na Kociewiu”. Krystynę Gierszewską, prezes Stowarzyszenia Kociewskie Forum Kobiet spytaliśmy dlaczego wybranych przez nią sześć potraw było tematem multimedialnej prezentacji.