Dziś Tłusty Czwartek czyli jemy pączki. Czy pączek może być smaczny i jednocześnie zdrowy?
Tradycyjny pączek ma swoich zagorzałych zwolenników, ale nie brakuje też i tych, którzy uważają go za wroga zdrowej diety. Sprawdziliśmy, jak odchudzić pączka, by tłusty czwartek przetrwać w dobrej formie. O tym w „Naszym Tczewie” dziś o godz. 17:20, 19:20 i 21:20.
A jeśli się nie załapaliście dziś na pączki, to mamy dla Was szybki i pyszny przepis na domowe pączki:
250 g mąki
20 g drożdży
25 g masła
40 g cukru
2 łyżeczki rumu lub spirytusu
szczypta soli
cukier puder do posypania
olej do smażenia (1l)
Drożdże rozpuszczamy w 150 ml letniej wody. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy bardzo miękkie masło oraz rum/spirytus. Dolewamy rozpuszczone drożdże, wyrabiamy, zostawiamy do wyrośnięcia (1 godzina). Ponownie zagniatamy ciasto (nieco się lepi – podsypujemy mąką). Jeśli robimy pączki bez nadzienia, to dzielimy ciasto na 12 równych części, robimy z nich kulki. Jeśli chcemy pączki z nadzienie, ciasto trzeba rozwałkować, wyciąć 24 nieduże kółka, następnie kłaść na jedno kółko trochę konfitur, owoców z nalewki, dżemu, drugim przykryć i porządnie zakleić i wyrównać kształt. Kulki zostawić do wyrośnięcia (1 godzina). Smażyć na porządnie rozgrzanym oleju z obu stron do złotego koloru, osączyć na bibule, ciepłe posypać cukrem pudrem… i wcinać, bo nie ma co czekać, aż będą zimne 😉
Ponoć naukowcy wyliczyli, że aby spalić jednego pączka, trzeba leżeć przed telewizorem 6 godzin – zapraszamy!